IMPRESSIE VAN DE AVONDEN

KERSTDINER CROSSMARKPICTURES  BIJ LA PASSIONE INCLUSIEF 2 HOBBYKOKS IN DE KEUKEN

CROSSMARKPICTURES film en productiebedrijf vierde haar jaarlijkse kerstdiner bij La Passione te Den Haag. Grote wens van producer Katelijn was om, na er een aantal keer gegeten te hebben,  een keer mee te mogen kijken in de keuken van chefkok Claudio Cuko.

Nou, bij kijken bleef het natuurlijk niet! Samen met haar moeder Ankie werd zij aan het werk gezet. Van antipasta tot het dessert, dit leergierige tweetal heeft de gehele avond keihard meegewerkt om voor hun collega’s een top 4 gangen diner neer te zetten. Gelukkig voorzag gastheer Tellis ze van overheerlijke versnaperingen en konden ze, na het helpen uitserveren, samen met de anderen genieten van hun eigen gemaakte Italiaanse hoogstandjes!

 

WILMA  TE GAST BIJ AMARONE  IN DE KEUKEN

Wilma IMAG0233 (1)Wilma Bosklopper kreeg voor haar verjaardag een verrassing van haar man en kinderen: een dagje volledig meedraaien in een professionele keuken. De keuze viel op restaurant Amarone in Rotterdam. Zij kreeg de koksbuis aan en ging met chef Gert Blom en zijn keukenbrigade aan de slag. Hieronder een verslag geschreven door Wilma zelf, welke een goede indruk geeft van hoe zij deze dag, en aansluitende avond, heeft beleefd!

“Een spannend cadeau – een dag meedraaien in een professionele topkeuken – begon voor mij op 12 december.

Een bijzonder hartelijke ontvangst door de ‘keukenbrigade’ wachtte me; je loopt ze tenslotte wel een dag voor de voeten, toch.

In de professionele outfit gehesen, werd ik gelijk opgenomen in de werkzaamheden en kon me uitleven in de voorbereidingen voor de lunch.

Tussendoor kon ik bij elke ‘prof’ over de schouder meekijken en zoveel vragen als ik maar wilde, alles werd me uitgelegd.

Technieken, ins en outs, tips en trucs ik heb er heel veel verzameld en ben aangestoken door de kennis van en passie voor koken in deze topkeuken.

Ter afsluiting hadden mijn gulle cadeaugevers ook nog een ‘topping’ geregeld. In het restaurant mochten we ons die avond laten verwennen met aandacht, een proeverij van alle lekkers van die dag begeleid met evengoede wijnen.

Hier heb ik ervaren dat werken in een ‘toptent’ geen vak is maar een manier van leven.

Sindsdien duik ik met nog meer plezier, nog dieper in mijn kookgekte! Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt en een aanrader voor een ieder die ‘gek is van koken’.”

Quinty kookt de sterren van de hemel

De grote wens van Junior Masterchef kandidaat Quinty (13 jaar) was om te koken in een restaurant. Omdat het, gezien haar leeftijd, niet mogelijk was om in de avonduren te koken, heeft La Passione (Den Haag) samen met Gastkok.nl speciaal voor Quinty een Gastkok-ervaring op zondagmiddag georganiseerd. Op zondag 26 mei was het eindelijk zover. Onder leiding van chef-koks Claudio en Tellis en heeft Quinty de sterren van de hemel gekookt en haar gasten getrakteerd op een heerlijk diner.

“Midden in de keuken, letterlijk en figuurlijk, de kunst afkijken…” Ronald

Afgelopen vrijdag om 10 uur in de ochtend meldde ik me bij het 1* restaurant Amarone.
Het was een kerst kadootje van mijn echtgenote. Een keer als gast kok meewerken in een nader te kiezen restaurant. Als redelijke hobbyhok en zeer geïnteresseerd in het reilen en zeilen in een “echte” keuken een aansprekend en uitdagend cadeau.

Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik enerzijds heel blij was met haar gift aan mij, maar anderzijds het ook wel spannend vond. Ik kende niemand en wat voor verwachtingen zouden ze van me hebben, in de zin van wat presteert deze amateur nu eigenlijk in de keuken.

Maar dat laatste gevoel was ik na een kwartiertje al kwijt. Op mijn verzoek gingen we ons in de ochtend bezig houden met de vervaardiging van alle basis sauzen onder de hoede van de souschef. Leerzaam en nuttig! Maar vooral ook leuk, echt betrokken raken en veel op smaak proeven. En dat afgewisseld met voortdurend de gerechten proeven waar de sausen in waren verwerkt.

Daarna voortdurend overal gekeken en vragen gesteld bij de 5 mans keuken brigade. Trotse jonge koks die graag over hun werk vertelden. Opvallend hoe strak de organisatie loopt en hoe ieder zijn taak kent en daar de verantwoordelijkheid voor neemt. Daar kan menig bedrijf een puntje aan zuigen.

Gelukkig kon ik ook zelf nog een nuttige bijdrage leveren door me bezig te houden met steeltjes van de lamsoren (wat een hoeveelheden) te verwijderen en aardappels te steken.
Rond een uur of zes begon ik echt m’n voeten te voelen en mocht ik even bijkomen met een paar wel heel bijzondere kookboeken, totdat rond zeven uur mijn vrouw en dochter binnen kwamen en we een heerlijke maaltijd gingen nuttigen die voor een heel klein deel ook door mijn handen was gegaan.
Het was echt een heel leuke dag! Midden in de keuken, letterlijk en figuurlijk, de kunst afkijken en vooral nog meer bewondering krijgen voor de mensen die daar top prestaties verrichten.